Kaarden


In juni zijn de schapen weer geschoren en dat heeft weer een paar mooie vachten opgeleverd waar we mee aan de slag kunnen. Een deel van de vachten komt van biologisch melkveebedrijf Hoeve Ackerdijk in Schipluiden. Dit zijn voornamelijk Texelaars. Een ander deel, de langharige vachten, komen van een schaapskudde uit het Westland.

Maar met alleen een paar vachten zijn we er natuurlijk nog niet. Eerste doel is om er kleden van te maken die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Schapenvachten houden goed warmte vast en zijn bijvoorbeeld ideaal om lekker op te zitten tijdens een avondje buiten in de tuin.

Wanneer de vacht geschoren is, starten we met het sorteren van de wol. Slechte stukken halen we eraf, zodat er een mooi deel over blijft voor het kleed. Van een andere vacht sorteren we wol die we gaan gebruiken voor de achterkant van het kleed. Deze achterkant zorgt er voor dat de haren van de vacht aan elkaar hechten, zodat het een stevig geheel wordt. Dit deel is nog ruwe wol en bewerken we met een kaardemolen.

Een kaardemolen maakt een net vlak van de ruwe wol. Tijdens het draaien worden de haren van de wol door de vele haakjes op de kaardemolen allemaal in één richting getrokken. Verder wordt het grootste vuil uit de vacht gekamd. Een eigen kaardemolen heb ik nog niet, dus dat doe ik bij Belevenisboerderij Schieveen, waar een aterlier zit waar wol wordt bewerkt.

Er moet flink wat gedraaid worden voordat alle wol goed gekamd is. Dus mocht je me over een tijdje met gespierde armen zien rondlopen…..dan weet je hoe dat komt!

Heerlijk om na de vakantie weer met schapenwol bezig te kunnen zijn. Samen met mijn moeder en met Salina van het atelier: kennis uitwisselen, nieuwe ideeën opdoen, dingen uitproberen. Geeft me zoveel energie en kijk al weer uit naar de volgende stap in het proces: het vilten van de kleden! Er zijn al aardig wat mensen in onze omgeving die aan hebben gegeven graag een keer mee te helpen met vilten, om ook eens te zien hoe dat in zijn werk gaat. Misschien moeten we er eens een hele dag van maken: Kleden maken, lekker eten met elkaar…..klinkt nu al goed!

Eind september hoop ik mijn eigen Louët kaardemolen geleverd te krijgen via De Wolkelder. Kan niet wachten om ieder vrij moment te kunnen gebruiken om wol te kaarden voor het maken van vachten of spinnen van wol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *