Schapenvachten


De schapen worden weer uit hun jasjes geholpen en dat levert mooie vachten op die weer gebruikt kunnen worden voor verschillende doeleinden. In Nederland wordt er helaas nog maar weinig met alle wol van eigen bodem gedaan. Veel wordt verscheept en elders in de wereld verwerkt, waar de productiekosten veel lager liggen. Zonde, want schapenwol is zo’n prachtig product en het is zo mooi om met je eigen handen van een basisproduct als wol van alles te maken!

Kleden, kledingstukken, sokken, wandtapijten, lampen. Wist je dat je schapenwol zelfs kunt gebruiken tegen het lopen van blaren! Schapenwol bevat namelijk Lanoline, ook wel wolvet genoemd, wat de huid tijdens het wandelen soepel houdt. Het Pieterpad lopen met een pluk schapenwol in je schoenen? Ik ken 2 dames die er bij zweren en na flink wat kilometers nagenoeg geen blaren hebben gelopen.

Nu mochten we tegen een leuke prijs vachten ophalen bij een schaapskudde uit het Westland. Ergens in een oude kas mochten we de vachten komen uitzoeken: als een kind in een snoepwinkel liep ik daar rond! De ene vacht nog mooier dan de andere. Toch jammer dat onze studeerkamer zo klein is. Keuzes maken. Nog niet zo goed wetende waar ik allemaal op moet letten, kies ik voornamelijk voor de vachten die er zo schoon mogelijk uit zien. Dan heb ik het niet over ontlasting (die delen haal je er makkelijk af), maar vooral over de hoeveelheid stro e.d. dat in de vachten zit. Hoe minder, hoe beter, want dat scheelt weer werk.

Nadat we de auto hadden ingeladen (onze jongste dochter paste er nog net bij in de auto), kreeg ik een berichtje van de herder dat hij nog aan het scheren was en dat hij nog een paar mooie schone vachten had liggen, vers van het schaap af. Daar zijn we dus ook nog even langs gereden. Het deed hem goed om te zien dat er wat gedaan wordt met de wol. Ook vertelde hij dat er steeds meer initiatieven zijn om ook in Nederland met de eigen wol aan de slag te gaan, maar dan voor andere doeleinden dan kleding e.d.. Ik had al gelezen over het gebruik van schapenwol als bodem voor groene daken. Maar hij vertelde ook over een nieuw initiatief vanuit Duitsland waarbij de schapenwol vermalen wordt en vermengt met mest, om zo de mest geleidelijk aan de grond af te geven in plaats van alles in 1 keer.

Wat een prachtig product is wol toch! Er wordt gelukkig steeds meer gekeken hoe we in Nederland wèl wat met de eigen wol kunnen doen en hopelijk wordt het een product dat we weer op waarde kunnen gaan schatten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *