Diervriendelijke schapenvachten


Als maker van onder andere handgemaakte kleden van schapenvachten begrijpen we hoe belangrijk het is om op een diervriendelijke manier te werken. Daarom willen we graag delen hoe we onze kleden vervaardigen zonder dierenleed en met respect voor het welzijn van de schapen. Onze kleden zijn gemaakt van 100% wol van geschoren schapenvachten, zodat de schapen geen schade ondervinden en hun vacht gewoon kan blijven groeien. Omdat we in gesprek met mensen toch vaak merken dat niet iedereen bekend is met deze manier van werken, vertellen we in deze blog graag hoe wij dit doen.

Hoe we werken:

We werken nauw samen met schaapskuddes, lokale biologische boeren en herders die onze visie delen en waar de dieren met veel liefde en respect worden verzorgd. De schapen worden geschoren wanneer hun vacht volgroeid is en op een manier die geen pijn of stress veroorzaakt voor de dieren. De geschoren vacht gebruiken we vervolgens om er een kleed van te maken. Het kleed bestaat uit 2 delen: de ruwe geschoren vacht en de wollen onderlaag. 

Kaarden

Om de wollen onderlaag te krijgen moeten we de wol eerst kaarden. Dit hebben we in deze blog al een keer beschreven. 

Het viltproces:

Na het wassen begint het vilten. We gebruiken een techniek genaamd “nat vilten”, waarbij de gekaarde wol op een speciale manier wordt gelegd op de ruwe vacht en vervolgens wordt bevochtigd met warm water en zeep. Vervolgens wordt het wol met de hand gerold en gekneed totdat het vezels zich met elkaar verstrengelen tot een stevige en duurzame stof. Deze stof wordt vervolgens gevormd tot een kleed, gewassen en gedroogd in de open lucht.

Afwerking:

Nadat het kleed volledig is gedroogd, wordt het afgewerkt met een zachte borstel om de textuur van de wol te benadrukken en eventuele resterende verontreinigingen te verwijderen. Vervolgens wordt het kleed met de hand gecontroleerd op kwaliteit en duurzaamheid voordat het klaar is voor gebruik..

Conclusie:

Het maken van kleden van schapenvachten op een diervriendelijke manier is voor ons van groot belang. Door samen te werken met lokale partners die het welzijn van hun dieren hoog in het vaandel hebben staan en door alleen de geschoren vacht te gebruiken, kunnen we kleden maken die niet alleen mooi en duurzaam zijn, maar ook op een ethisch verantwoorde manier zijn geproduceerd. We hopen dat deze inzichten je helpen bij het maken van een bewuste keuze bij het kopen van een schapenvacht kleed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *